Riješene dvije računalne prijevare iz 2021. i 2022. godine

Počinjenim kaznenim djelom materijalno je oštećeno troje hrvatskih državljana za oko 3180 eura

FOTO: Ilustracija

Opatijska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela računalne prijevare.

Naime, osumnjičenik je u listopadu 2021. godine na društvenoj mreži oglasio prodaju električnog tricikla na iznos od oko 110 eura na koji se javila 68-godišnja hrvatska državljanka. Nakon što su dogovorili prodaju, oštećena je osumnjičeniku dala svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice te je SMS porukom dobila aktivacijski kod putem kojeg treba uplatiti traženi iznos što je i učinila. Osumnjičenik joj je napisao da će račun poslati u SMS poruci i potomt ga zajedno s paketom poslati na njenu adresu. S obzirom da oštećena nije dobila nikakvu poruku, posumnjala je da je riječ o prijevari te je nazvala svoju banku kako bi blokirala bankovnu karticu. Međutim, saznala je da joj je s bankovnog računa obavljena transakcija od oko 530 eura te je shvativši da je prevarena događaj prijavila policiji.

Isto tako, u veljači prošle godine, osumnjičenik je oglasio prodaju električnog tricikla, ali za iznos od oko 190 eura uz mogućnost kupnje na rate. Na navedeni oglas se javilo dvoje hrvatskih državljana u dobi od 46 i 75 godina. Osumnjičenik je najprije s oštećenom pokušao dogovoriti kupnju putem bonova, no kako iznos nije bio dovoljan, oštećenik je osumnjičeniku putem mobilne aplikacije dao svoje podatke i podatke bankovne kartice te je dobio aktivacijski kod za uplatu novca što je i učinio. Ubrzo je dobio poziv od banke te mu je rečeno da je s njegovog računa obavljena novčana transakcija od oko 2390 eura te je shvatio da je prevaren. Počinjenim kaznenim djelom materijalno je oštećeno dvoje hrvatskih državljana za oko 2650 eura.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, a zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, osumnjičenik je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Stranica