Računalna prijevara, građani oprez!

Nakon aktivacije poveznice koja se nalazila u privitku e-maila s računa tvrtke obavljena je novčana transakcija od oko 8300 eura

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka zaprimili su kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu 40-godišnjeg hrvatskog državljanina vlasnika tvrtke s područja Čavli.

Naime, na službeni e-mail tvrtke zaprimljena je poruka u kojoj se pošiljatelj predstavio kao jedna novčarska institucija te je tražio aktivaciju Internet i mobilnog bankarstva. Nakon aktivacije poveznice koja se nalazila u privitku e-maila s računa tvrtke obavljena je novčana transakcija od oko 8300 eura.  

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.
 

Stranica