Predstava povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja

Predstava podučava djecu o prikladnim i neprikladnim ponašanjima te pomaže djeci i odraslima u prepoznavanju situacija koje bi mogle dovesti do seksualnog zlostavljanja

FOTO: PU primorsko - goranska

Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja u suradnji Policijske uprave Primorsko-goranske i Udruge „Ruka“ održala se u srijedu, 16. studenog 2022. godine u 9,00 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke, Dolac 7b,  edukativna predstava „Kiko i ruke“ u izvedbi glumaca „Ri teatra“.

Predstava podučava djecu o prikladnim i neprikladnim ponašanjima te pomaže djeci i odraslima u prepoznavanju situacija koje bi mogle dovesti do seksualnog zlostavljanja. Primarno je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda s ciljem prevencije seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, a sukladna je edukativnoj knjižici Vijeća EU „Kiko i ruka“ i službeno odobrena od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Premijerna izvedba bila je u prosincu 2020. godine, a održavana je u osnovnim školama u Rijeci i okolici.

Predstavi je prisustvovalo 29 učenika 2a i 2b razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“. Tijekom predstave sa zanimanjem su pratili doživljaje djevojčice Kike i aktivno se uključili, odgovarajući na pitanja glumica, izražavajući glasno negodovanje pri dvoumljenju glavnog lika da se upusti u razgovor i prihvati poziv nepoznatog muškarca u parku da ode s njim, i nagrađujući ispravna ponašanja Kike burnim pljeskom. U predstavi su naučili pravilo donjeg rublja i pravilo da treba odmah i jasno reći „NE“ nedopuštenom tjelesnom kontaktu. Svoje dojmove i novostečena znanja vrlo su otvoreno nakon predstave podijelili i s predstavnicima medija. Najbolji pokazatelj zadovoljstva učenika bila su brojna pitanja: „Ima li nastavak predstave? Možemo li opet doći gledati?“

Na njihove upite odgovorio je redatelj predstave, Marko Dorčić, da se u prosincu ove godine sprema nastavak predstave pod nazivom „Kiko i zaslon“ te da će biti pozvani.
Na inicijativu vijeća Europe iz 2015. godine, 18. studenog svake godine se obilježava Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja.
 

 
 
 

Stranica