U Rijeci održana edukacija policijskih službenika interventne policije o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice

Cilj ovog zajedničkog projekta je jačanje kapaciteta hrvatske policije na vanjskoj granici Europske unije zbog povećanog migracijskog pritiska

FOTO: PU primorsko - goranska

Danas, 26. studenog, u Policijskom domu održana je edukacija policijskih službenika interventne policije o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici je sudjelovalo 25 polaznika interventne policije Policijske uprave primorsko - goranske, a cilj obuke je da policijski službenici interventne policije nauče neka nova i osvježe postojeća znanja o zaštiti temeljnih prava kroz teoriju i studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena.

Na ovoj radionici predavači su Zvonimir Vrbljanin, voditelj Službe za nezakonite migracije i Kristina Duvnjak, policijska službenica iz Službe za nezakonite migracije te Martina Grdić iz Policijske akademije, ujedno certificirana Frontexova trenerica za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice.
Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih uz zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici.

Cilj ovog zajedničkog projekta je jačanje kapaciteta hrvatske policije na vanjskoj granici Europske unije zbog povećanog migracijskog pritiska. Zapovjedništvo interventne policije, Uprava za granicu i Policijska akademija streme k organiziranju dodatne edukacije za sve policijske službenike koji obavljaju poslove zaštite državne granice sa ciljem sprečavanja nezakonitih migracija.

Važan dio obuke obuhvaća radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, u kojima se polaznike nastoji potaknuti da analiziraju i raspravljaju o potencijalnim situacijama u kojima se mogu naći tijekom policijskog postupanja i najboljim pristupima u policijskom postupanju.
Ovaj je program nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu Europske unije. Riječ je o kratkim i fokusiranim radionicama prilagođenim polaznicima, odnosno operativnim potrebama i radu na terenu.  
Osim navedenog, važan dio ovih radionica, pa i ove današnje, obuhvaćaju i ključni pojmovi i procedure zaštite državne granice u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija. Cilj je osigurati jednoobrazno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima te standardnim postupcima.

Ovu radionicu, kao i većinu novih programa Policijske akademije, prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu pronaći pisane i video materijale, obveznu i dodatnu literaturu i slično. Putem navedenog sustava provest će se testiranje polaznika kojim će se vrednovati usvojenost znanja kroz navedenu obuku te će im se dostaviti certifikati.

Stranica