U Novom Vinodolskom održane preventivne aktivnosti za djecu iz Gorskog kotara

U sklopu aktivnosti dječjeg kampa policijski službenici Odjela prevencije su organizirali info punkt i održali predavanje na temu „Prevencija međuvršnjačkog nasilja“ 

Foto: PU primorsko-goranska
 
Jučer su u dječjem kampu u Novom Vinodolskom, koji organizira Društvo Crvenog križa Primorsko – goranske županije, sudjelovali i policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske. Riječ je o kampu, odnosno organiziranom ljetovanju, za djecu slabijeg imovinskog statusa s područja  Gorskog kotara čime im je omogućen višednevni aktivan boravak na moru.
Nakon prošlogodišnje stanke zbog pridržavanja epidemioloških mjera vezano uz Covid  -19, Društvo Crvenog križa Primorsko goranske županije i Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a nastavili su dobru tradiciju te organizirali aktivan odmor od 28. lipnja do 3. srpnja za 29-ero goranskih učenika u dobi od 9 do 14 godina.
Tijekom boravka u kampu, djeca uz morske i sportske aktivnosti prolaze i razne radionice u sklopu različitih tema poput pružanja prve pomoći, ekologije, ljudskih prava, prevencije trgovanja ljudima, pripreme za krizne situacije, a sudjeluju i u umjetničkim te drugim kreativnim i zabavnim aktivnostima.
 
Policijski službenici su organizirali info punkt i održali predavanje na temu „Prevencija međuvršnjačkog nasilja“.  Tijekom predavanja policijski službenik Dario Tonković djecu je upoznao i sa zakonskom regulativom, kao i s kaznama koje su predviđene za razne oblike nasilničkog ponašanja, tj, što sve policija može poduzeti u slučaju protupravnog ponašanja. Osim predavanja, djeci su na info punktu podijeljeni letci i promidžbeni materijali u svrhu senzibiliziranja na sve oblike nasilja i diskriminacije.

U pripremljenim aktivnostima za djecu sudjelovali su i djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka pa je Željko Šporer održao predavanje na temu „Edukacija djece u zaštiti i spašavanju“, koja ima za cilj razvijanje svijesti  kod djece u opasnim situacijama te poticanje interesa za spoznavanje i prepoznavanje opasnosti. Tijekom predavanja, djecu je upoznao s korištenjem broja 112 i ulogom žurnih službi. U okviru edukacije, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka,  Matko Škalamera demonstrirao je i prikaz vještina i rada potražnog psa, nakon čega je djeci uručio prigodnu društvenu igru „Zemlja katastrofa“.
 
Ovakve aktivnosti pokazale su se jako uspješnim i zanimljivim na koje djeca vrlo pozitivno reagiraju, stoga će se one nastaviti i u budućem razdoblju u suradnji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske, Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije.
 

Stranica