Računalnim krivotvorenjem do VIP ulaznica

Osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te na adresu međunarodnog sportskog udruženja i nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao poruke radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe Policijske uprave primorsko-goranske dovršili su opsežno i složeno kriminalističko istraživanje iz domene kibernetičkog kriminaliteta.
Po završetku kriminalističkog istraživanja mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljen 36-godišnji hrvatski državljanin za četiri kaznena djela računalne prijevare, od kojih tri u pokušaju te za kaznena djela zlouporaba naprava, teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka  i računalno krivotvorenje.
Kriminalističko istraživanje započelo je u studenom prošle godine temeljem saznanja  o mogućoj zlouporabi računalnih sustava, programa i podataka. Provedbom niza mjera i radnji utvrđeno da je  osumnjičeni 36-godišnjak izradio računalne podatke u namjeri počinjenja kaznenih djela. Naime, u veljači 2019. godine uplatio je registraciju i održavanje domene kako bi je koristio kao vjerodostojan računalni podatak jednog od državnih tijela. Isto tako, osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te putem elektroničke pošte u rujnu i studenom prošle godine na adresu međunarodnog sportskog udruženja te nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao više poruka radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja. U najmanje jednom od slučajeva uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.
U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenoga na području Primorsko-goranske županije, prilikom kojih su izuzeta  računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima. Također, obavljene su i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje navedenih kaznenih djela.
Valja istaknuti da je uspješnom provedbom ovog kriminalističkog istraživanja otkriven identitet počinitelja koji je, lažno se predstavljajući kao visoki dužnosnik jednog od državnih tijela dovodio u zabludu sportska udruženja te je spriječen u daljnjem činjenu istovrsnih kaznenih djela. 
 

Stranica