Izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 1,99 g/kg

Zbog izazivanja prometne nesreće i vožnje pod utjecajem alkohola, 50-godišnjak je prijavljen prekršajno te mu je predložena ukupna novčana kazna od najmanje 12 000  kuna

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom i proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet, a u cilju sprječavanja najtežih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika.
 
Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, kao i svi ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju ukupno su zabilježena 152 prometna prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzina kretanja vozila – 40 prekršaja, slijedi 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, zatim pet prekršaja upravljanja neregistriranim i neispravnim vozilom, po dva prekršaja nepropisne uporabe  mobitela u vožnji, kao i isti broj upravljanja vozilom prije stjecanja prava. Evidentiran je i jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te ostalih 89 prekršaja.

U akciji je ukupno alkotestiran 121 vozač. Najveća koncentracija alkohola od 1,99 g/kg izmjerena je u subotu, 28. prosinca, 50-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Renault, riječkih registarskih oznaka. On je oko 19.50 sati izazvao prometnu nesreću na području Pasjaka na DC-8 gdje nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju na cesti pa je u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i prešao na suprotnu stranu kolnika.Tu se izravno sudario s drugim osobnim vozilom, marke Nissan, talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 76-godišnji vozač. U nesreći su lakše ozlijeđeni talijanski vozač i putnik iz tog vozila.
Zbog izazivanja prometne nesreće i vožnje pod utjecajem alkohola, 50-godišnjak je prijavljen prekršajno te mu je predložena ukupna novčana kazna od najmanje 12 000  kuna.
 
Što se tiče evidentiranih koncentracija, 10 vozača je imalo koncentraciju alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je po jedan vozač u kategoriji koncentracija alkohola između 1,01 do 1,50,  iznad 1,50 g/kg i s koncentracijom do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).
 
Najveća brzina zabilježena je u petak, 27. prosinca u 12.50 sati na području Dramlja na Jadranskoj magistrali. Vozač, starosti 47 godina,  s osobnim vozilom marke VW Tiguan, riječkih registarskih oznaka, kretao se brzinom od 126 km/h iz Crikvenice u smjeru  Rijeke, na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na 60 km/h.
Zbog počinjenog prekršaja, predložena mu je novčana kazna od 5000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od mjesec dana, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Stranica