Policijski službenici sudjelovali u obilježavanju Dana ružičastih majica

Osim interaktivnih predavanja, policijski službenici su održali i info punktove prevencije i to u Krku i Malom Lošinju gdje su uz podršku lokalnih partnera (predstavnici lokalne samouprave, škole i drugih)

FOTO: PU primorsko-goranska

U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica jučer su policijski službenici iz šest policijskih postaja: Crikvenice, Delnica, Krka, Malog Lošinja s ispostavom Cres, Opatije i Vrbovskog, a u suradnji s Odjelom prevencije ove Policijske uprave, sudjelovali u preventivnim aktivnostima i prigodnim programima organiziranim u cilju senzibiliziranja javnosti na problematiku vršnjačkog nasilja.  

Na području Crikvenice u osnovnim školama u Bribiru, Novom Vinodolskom i Triblju održana su predavanja za učenike petih razreda u kojima se učenike savjetovalo promoviranjem pozitivnih životnih stavova koji isključuju nasilje, netoleranciju i diskriminaciju. U Lovranu i Opatiji predavanja su održana u tri osnovne škole, dok su na području Delnica, Vrbovskog i Moravica, uz osnovne škole, predavanja održana i za učenike srednje Željezničke tehničke škole.

Kroz predavanja učenicima su prikazivani primjeri netolerancije s ciljem osvještavanja i prevencije nasilja među mladima, s naglaskom na toleranciju i prihvaćanje različitosti. Djeci su objašnjeni i pojmovi kao što su bulling, fizičko zlostavljanje, psihičko zlostavljanje, socijalna izolacija, kao i sve aktualniji cyberbullying. Učenici su aktivno sudjelovali u predavanjima raspravljajući o korištenju suvremene tehnologije, opasnostima koje se kriju na društvenim mrežama i posljedicama nasilja. Kroz razgovor policijski službenici su učenike uputili što moraju poduzeti ako su žrtve nasilja preko interneta ili u neposrednom kontaktu s vršnjacima te kome se uz policiju trebaju obvezno javiti za pomoć.

Tom prigodom osnovnoškolci  u Lovranu i Opatiji svoje poruke protiv nasilja pisali su na kartonskim ružičastim majicama, koje su objesili na štrik ispred njihove škole. Poruke učenika kao što su primjerice „ Tko tolerira profitira!“, „Svi smo mi roza boja“, „Volimo se“ i slično, pokazuju koliko su učenici svjesni problema nasilja i potrebe za tolerantnijim društvom.

Osim interaktivnih predavanja, policijski službenici su održali i info punktove prevencije i to u Krku i Malom Lošinju gdje su uz podršku lokalnih partnera (predstavnici lokalne samouprave, škole, Centar za socijalnu skrb, organizacije civilnog društva) građane i učenike savjetovali i upoznavali sa svim detaljima vršnjačkog nasilja. Također su ih i informirali o ostalim oblicima nasilja s kojima se učenici mogu susresti kako u školi, tako i općenito u životu, a podijelili su im i edukativno-propagandne letke s temom prevencije nasilja i promoviranjem poruka tolerancije u društvu.

Podsjećamo, Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta svake godine zadnje srijede u veljači, u znak protesta  protiv incidenta koji se dogodio 2007. godine u Kanadi kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela raka dojke te bio žrtvom vršnjačkog nasilja. U znak podrške još su dvojica učenika odjenula ružičaste majice te se ovaj protest brzo proširio ne samo u Kanadi već i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Stranica