Rijeka: Obilježen Dan ružičastih majica

Održavanjem radionice “Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama”, provedbu koje je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, obilježen je Dan ružičastih majica

FOTO: Ilustracija

Održavanjem radionice “Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama”, provedbu koje je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, obilježen je Dan ružičastih majica. Radionica je održana jučer, 27. veljače na ovogodišnji Dan ružičastih majica u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke. Radionicu su provele ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka Tamara Žakula Desnica, psihologinja Prve sušačke hrvatske gimnazije Lina Debelić i policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske Ingrid Mavrić. U radionici su aktivno sudjelovala 23 učenika drugih  razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke.
U uvodnom dijelu, ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ naglasila je da rezultati istraživanja Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) na reprezentativnom uzorku mladih od 16 do 26 godina u 2018. godini ukazuju da je 58% mladih doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja u partnerskoj vezi, ali da najčešće ne prijavljuju nasilje, a ako nešto i kažu, onda je to uglavnom prijatelju ili prijateljici pa je tako najavila i temu radionice.
Potom su učenici podijeljeni u četiri skupine sa zadaćom da nakon pročitanog teksta „Priča o Ani i Marku“ u kojem je ilustrirana  životna situacija jedne mladenačke veze s nekoliko elemenata nasilja dovrše priču iz različitih pozicija: žrtve, nasilnika, žrtvinih prijatelja i prijatelja nasilnika. Po završetku svog scenarija trebali su odigrati uloge svih sudionika nasilja.
Nakon desetominutnog rada svaka je skupina vrlo kreativno i uvjerljivo odigrala nastavak priče, koncentrirajući se posebno na ulogu prijatelja kao važnog čimbenika u sprječavanju daljnjeg nasilja u vezi mladog para.
Poslije rada u skupinama voditeljice radionice  dale su povratne informacije te objedinile i nadopunile zaključke o učinkovitim ponašanjima koja mogu pomoći prijatelju ili prijateljici ako  je u nasilnoj vezi, bilo u ulozi žrtve ili počinitelja nasilja.
Na kraju radionice  učenici su upoznati i s različitim institucijama koje pomažu u suzbijanju nasilja te su naučili da ako primijete neki od oblika vršnjačkoga nasilja uz roditelje i školskog psihologa, mogu se obratiti i policiji, Centru za socijalnu skrb, pravobraniteljici za djecu te raznim udrugama i organizacijama koje se bave suzbijanjem različitih oblika nasilja. 
Tijekom svih aktivnosti učenici su bili izuzetno aktivni te pokazali da poznaju problematiku nasilja uopće. Visok stupanj motivacije i znanja o nasilju rezultiralo je realizacijom ciljeva radionice: usvajanje znanja o različitim oblicima nasilja, senzibiliziranje i motivacija za pomaganje prijateljima u nasilnim vezama, osvještavanje poželjnih ponašanja koje mogu poduzeti u situacijama kad su prijatelji u nasilnoj vezi, bez obzira da li trpe ili čine nasilje te osnaživanje učenika koji su u nasilnoj vezi da se obrate prijateljima za pomoć. 
 

Stranica