Akcijom u prometu do sigurne vožnje

FOTO: Ilustracija

Jučer je između 10 i 14 sati na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija u prometu provela ciljanu akciju usmjerenu na nadzor korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa tijekom vožnje te ulaska vozila u raskrižje. Tijekom akcije zabilježena su ukupno 98 prekršaja, od kojih je 41 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjem sjedalu, zatim je pet prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, tri prekršaja ulaska u raskrižje, jedan prekršaj nepropisnog prijevoza djece te 48 ostalih prekršaja.

Zbog počinjenja navedenih prekršaja, izrečene su 22 novčane kazne, od kojih je 13 kazni za nekorištenje sigurnosnog pojasa, a dvije za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje. Pritom su izdane i 43 obavijesti o počinjenom prekršaju, kao i 32 upozorenja uz ostale sankcije za počinitelje prekršaja, a prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Akcija je provedena u cilju osvješćivanja vozača i putnika u vozilu na potrebu korištenja sigurnosnog pojasa te kako bi se i na taj način povećala sigurnost vozača i putnika, kao i spriječilo ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.

Inače, istraživanje Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu iz  2015. godine o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača i suvozača iznosi oko 61%. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući i pokazuju kako svega 14% osoba koristi sigurnosni pojas kada se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima. Napominjemo da provedena istraživanja uporabe mobitela tijekom vožnje ukazuju na činjenicu da, iako vozači uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom, svjesno krše prometne propise te nažalost njih oko 69% vozača tijekom vožnje nepropisno koristi mobitel.

Pozivamo sve vozače i ostale putnike u vozilima da u cilju sigurnosti svih sudionika u prometu ne krše prometna pravila nego u vožnji obavezno koriste sigurnosni pojas, a razgovore putem mobitela, ako je moguće, odgode za vrijeme izvan vožnje.

Stranica