Obilježen Europski dan bez automobila

FOTO: PU primorsko-goranska 

Povodom obilježavanja Europskog dana bez automobila  u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održane su edukativne i ekološke aktivnosti. Radi promicanja zdravih stilova života i sigurnosti u prometu održane su dvije  radionice kojima je prisustvovalo deset učenika prvog razreda Osnovne škole „Centar“ iz Rijeke. Edukativnu radionicu na temu  „Policajac moj prijatelj“ održao je policijski službenik Dario Tonković iz Odjela prevencije, koji je djeci pojasnio poslove koje obavlja policija te ih upoznao s prometnim znakovima, kako se kao pješaci trebaju kretati da bi bili što sigurniji u prometu na cesti te im dao još korisnih preporuka kako bi bili što sigurniji u prometu. Osnovni cilj ove radionice, uz upoznavanje i približavanje djeci poslova policije bio je  povećanje sigurnosti djece u prometu usvajanjem znanja i vještina pravilnog ponašanja u prometu kako bi se što sigurnije kretali od kuće do škole.

Nakon  toga, Milan Zagorac predstavnik komunalnog društva „Čistoća d.o.o“, održao je edukativno predavanje o električnim automobilima. Kroz predavanje djeca su upoznata s karakteristikama električnog automobila kao vozila koji se pokreće elektromotorom koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru ili drugim uređajima za pohranu energije koje uključuju značajno smanjenje onečišćenja zraka,  jer ne ispuštaju onečišćenja iz svojih izvora energije.

Učenicima je također skrenuo pozornost na važnost razvrstavanja otpada već kod kuće te im dodatno pojasnio ono što trebaju znati kako bi svojim ponašanjem aktivno pridonosili čuvanju okoliša u kojem žive. 

Europski dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. rujna dijelovi gradova zatvore za automobile. Toga dana promovira se biciklizam i pješačenje na gradskim i izvangradskim ulicama čime se smanjuje zagađenje, a doprinosi razvoju ekoloških uvjeta života.



Pisane vijesti