Postupak kod dojave o prekoračenju radnog vremena ugostiteljskog objekta

Dolaskom na mjesto dojave već u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta policijski službenici osobnim zapažanjem utvrđuju elemente narušavanja javnog reda i mira.

1. Utvrđuju posluje li objekt u okvirima radnog vremena. Ukoliko se utvrdi prekoračenje radnog vremena, protiv odgovorne osobe podnosi se Državnom inspektoratu, područni ured Rijeka, izvješće o prekoračenju radnog vremena. Napominjemo, policijski službenici u praksi ne podnose izvješće o prekoračenju radnog vremena ako je ugostiteljski objekt zatvoren u vremenu od 30 minuta nakon propisanog radnog vremena. Naime, vrijeme od 30 minuta predviđeno je da gosti ispiju piće posluženo za vrijeme radnog vremena i da se raziđu.

2. Ako javni red i mir narušavaju pojedini gosti, protiv njih se podnosi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

3. Ukoliko je utvrđeno preglasno reproduciranje glazbe, protiv odgovorne osobe u ugostiteljskom objektu podnosi se optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Kada je riječ o uređajima s kojih se pušta glazba, provjerava se i posjedovanje odobrenja za njeno reproduciranje.

4. Također se provjerava je li ugostiteljski radnik koji poslužuje pića učinio prekršaj točenja pića pijanim ili maloljetnim osobama. Vezano za točenje alkoholnih pića, osim policije, mjerodavna je i gospodarska inspekcija Državnog inspektorata.

5. Utvrđuju se i eventualni prekršaji u zoni ugostiteljskog objekta, narušavanje javnog mira i reda vikom gostiju pri dolasku ili odlasku iz ugostiteljskog objekta. Policijski službenici podnose zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv onih osoba koje narušavaju javni red i mir stvaranjem buke prekomjernim radom motora vozila u mirovanju ili bukom koja nastaje korištenjem vozila bez ispušnog lonca.

6. Prilikom utvrđivanja svih navedenih prekršaja policijski službenici obavljaju razgovor s dojaviteljem radi utvrđivanja činjenica vezanih za prekršaj. U slučaju da policijski službenici nisu neposredno utvrdili prekršaj, dojavitelji se pojavljuju kao svjedoci u budućem prekršajnom postupku.