Više o regiji

Otok Krk je, kako kažu, na samo nekoliko koraka od prošlosti.  Brojni su tragovi njegove bogate povijesti. Nalazimo je u: mozaicima rimskih termi, u starohrvatskim crkvicama i glagoljskim spomenicima ili u slikama mletačkih majstora. Još su stari Rimljani dolazili i odlazili u "Splendissima Civitas Curictarum" - Presjajni grad Krk. Broj sedam proteže se kao nit kroz povijest otoka Krka, koji je površinom od oko 410 km2 najveći otok na Jadranu, a spektakularnim mostom spojen je s kopnom. Ovaj otok ,koji slovi kao «vrhunsko» odredište među Kvarnerskim otocima, ima izvrsnu turističku infrastrukturu, aerodrom na sjeveru i mnogobrojna turistička mjesta. Ilirskim plemenima Japoda i Liburna te romanskom stanovništvu u sedmom se stoljeću pridružuju Hrvati. Sedam povijesnih otočkih kaštela danas čine sedam administrativnih jedinica: Krk, Omišlj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj. Sedam je varijacija čakavskog narječja na otoku. Sedam je običaja, plesova i narodnih nošnji. Brojni su tragovi njegove bogate povijesti: u mozaicima rimskih termi, u starohrvatskim crkvicama i glagoljskim spomenicima ili u slikama mletačkih majstora. Iz Jurandvora, mjesta u neposrednom zaleđu Baške, potječe jedna od najstarijih pisanih isprava na hrvatskom jeziku - Baščanska ploča. Taj se glagoljaški klesani spomenik iz 12. stoljeća čuva  u HAZU, a njegovu se kopija može pogledati u jurandvorskoj crkvi Sv. Lucije.
Okolno područje gradića Dobrinj naseljeno je davno prije dolaska Hrvata u 7. stoljeću, o čemu svjedoče arheološki nalazi iz ilirskog razdoblja na obližnjem lokalitetu Kras, dok se grad Dobrinj prvi put spominje u dokumentu iz 1100. godine. O Dobrinju, kao tadašnjem središtu glagoljaštva svjedoči niz dokumenata i glagoljaških natpisa, a iz istog razdoblja datira i crkva Sv. Stjepana, ukrašena vrijednim umjetničkim predmetima. Nedaleko Dobrinja nalazi se špilja Biserujka koja od davnina budi radoznalost posjetilaca, nekad pričama o skrivenom krijumčarskom blagu, a danas bogatstvom i zanimljivošću istaloženih oblika.
Bogato kulturno naslijeđe osjeća se na svakom koraku i u mjestu Punat: u župnoj crkvi s baroknim oltarom, u srednjevjekovnoj kapeli Sv. Jurja, u predromaničkoj crkvi Sv. Dunata, na šetnici iznad mjesta sa skulpturama Križnog puta, a na Košljunu, otočiću u sredini zaljeva, ostvaren je jedinstveni sklad prirodne ljepote, bogatstva kulture i povijesti. U tamošnjem franjevačkom samostanu smještene su etnografska i sakralna zbirka te vrijedna stara knjižnica.
Stijena nad morem, grad na stijeni – Vrbnik. U jednom od najstarijih gradova na otoku Krku, kolijevci pismenosti u Hrvata, nalazi se najuža ulica na svijetu, frankopanski kaštel, povijesne crkvice i kapele.
Omišalj je stari frankopanski kaštel u sjevernom dijelu otoka, tamo gdje se otok Krk najviše približio kopnu, a mostom i aerodromom povezao s cijelim svijetom. Stari dio mjesta izrastao je na "veloj steni", strmom, okomito odsječenom stjenovitom brežuljku pod kojim se more duboko uvuklo u kopno stvarajući slikoviti omišaljski zaljev. Šetnjom po mnogobrojnim uskim uličicama čut ćete neku povijesnu priču još iz liburnijskih i rimskih vremena, pa preko krčkih knezova Frankopana ili možda posjetiti župnu crkvu iz 13. stoljeća, koju krasi vrijedna oltarna pala, a na pročelju se ističe rozeta. U neposrednoj blizini Omišlja bilo je rimsko naselje Fulfinum, a danas su to ostaci starokršćanske bazilike iz 5. stoljeća.