Nastavljene aktivnosti u akciji „Živim život bez nasilja“

FOTO: PU PG

Danas je u Oš Nikole Tesle u Rijeci učenicima 8. razreda predavanje o nasilju, vrstama nasilja, te kako  ga prepoznati održala IRENA BOŽIĆ iz Obiteljskog centra Primorsko-goranske županije, partnera u preventivnoj akciji „Živim život bez nasilja“.  Na početku predavanja, pozdravljajući prisutne učenike, podršku odvijanju akcije izrazila je Karla Mušković iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, kao partnera u akciji. 

Predavanju je prisustvovalo oko 70-tak učenika koji su svojim sudjelovanjem pokazali kako im ovo nije prvi susret s ovim temama.  Raspravljalo se o tome tko su djeca koja su najčešće žrtve nasilja, te koji su simptomi po kojima ih se može prepoznati.  Učenicima je skrenuta pozornost kako su „promatrači“ oni koji su i sami indirektno sudjeluju u činu nasilja  bez obzira koji su razlozi zbog kojih ne žele istupiti  iz gomile.  Zato, najbolji način sprječavanja  nasilja je prijaviti nasilje, obratiti se roditelju, učitelju, pedagogu, ne treba se sramiti zatražiti pomoć, jer je to jedini način kako ćemo zaustaviti nasilje.  Tijekom predavanja učenicima su prezentirani i video spotovi o nasilju u obitelji.

Na kraju predavanja policijska službenica za prevenciju iz I. policijske postaje Rijeka, ANTONIJA FERENČAK podijelila je učenicima brošure i letke „Živim život bez nasilja“. Također, kako su učenici željeli znati što radi policija nakon dobivene prijave o nasilju, objasnila im je postupanje policije.

Nakon održanog predavanja Vedran, 8. razred  je zaključio kako o nasilju najprije treba reći roditeljima, zatim policiji i onima koji mogu pomoći, a slično su rekli i Ivan i Elvir, također osmaši.

Jučer, s početkom u 17,00 sati u kongresnoj dvorani hotela „Adriatic“ u Opatiji u organizaciji  Vijeća za prevenciju  kriminaliteta  na području Liburnije održano je predavanje u sklopu preventivne akcije „Živim život bez nasilja“, te povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Predavanju su uz gradonačelnika Ivu Dujmića, načelnika Policijske postaje Opatija Damira Brnasa, prisustvovali ravnatelji i učitelji iz osnovnih i srednjih škola s područja Liburnije.

Predavanje na temu vršnjačkog nasilja i pravovremenog otkrivanje ovisnosti održale su  GORDANA STOLFA i  ANA RAJIĆ iz Obiteljskog centra Primorsko-goranske županije, te SANJA MIŠOVIĆ KALANJ iz Centra za socijalnu skrb Opatija.



Stranica