Zaplijenjeno 3279 "piratiziranih" cd-a i dvd-a

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta pri Sektoru kriminalističke policije PU primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim Riječaninom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika uzvođača. Kod njega je pronađeno 3.279 piratiziranih cd/dvd medija.

FOTO: PU primorsko-goranska
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta pri Sektoru kriminalističke policije PU primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim Riječaninom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe
autorskog djela ili izvedbe umjetnika uzvođača.

Temeljem prikupljenih saznanja o prodaji, odnosno distribuciji cd i dvd medija s nasnimljenim – moguće "piratiziranim" sadržajima došlo se i do saznanja da nevedeni preko jednog oglasnika nudi na prodaju software, koji uključuje programe i igre za osobna računala, igre za konzole, glazbu, igrane i dokumentarne filmove i TV serije. Nakon primljene narudžbe, kupcima je osobno ili putem poštanskih uputnica distribuirao, odnosno prodavao nasnimljene cd/dvd medije.

U sklopu kriminalističkog istraživanja provedena je temeljem naloga Istražnog suca Županijskog suda u Rijeci pretraga stana koji 29-godišnjak koristi u Rijeci te je tom prikom pronađeno 3.279 cd/dvd medija, kompjutorska oprema, katalozi s ponudom "piratiziranih" autorskih djela, već pripremljene adresirane omotnice s medijima spremne za slanje i dr.

Nakon dovršenog vještačenja spomenutih cd/dvd medija utvrđeno je da se radi o neoriginalnim medijima koji sadrže zaštićena autorska prava. Ukupna vrijednost autorskih djela na cd/dvd medjima iznosi oko 293.000 kuna.

Nadalje je utvrđeno da je počinitelj od 2. siječnja 2007. do 8. lipnja 2009. putem poštanskih uputnica primio ukupno najmanje 48.690,00 kn, distribuirajući i prodajući navedene "piratizirane" cd/dvd medije.

Nakon kriminalističkog istraživanja u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđeno je da se 29-godišnjak kazneno prijavljuje Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci redovnim putem.

 Omotnice spremne za dostavu kupcimaKatalozi s ponudom






 
 


Stranica