Biometrijske putovnice

Stupanjem na snagu  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana (NN 74/09) započelo se i s izdavanjem biometrijske putovnice 2. generacije, odnosno putovnice koja sadrži elektronički „nosač“ podataka – čip, u kojem su pohranjeni biometrijski podaci nositelja putovnice (biometrijska slika lica i otisci prstiju).

            Biometrijska putovnica uvedena je zbog usklađivanja s međunarodnim standardima sigurnosti putnih isprava.

            Cijena nove putovnice u redovnom postupku je 320,00 kn i 70,00 kn upravne pristojbe, te u žurnom postupku  410,00 kn i 220,00 kn upravnih pristojbi (putovnicu u žurnom postupku moguće je ishodovati u PU zagrebačkoj).

            Putovnica se izdaje na rok od 5 godina za osobe do 21 godine života, odnosno za osobe s navršenih 21 godinom života na rok od 10 godina. Izuzetno, npr. poradi nemogućnosti uzimanja otisaka ili drugih zakonom utvrđenih razloga putovnica se izdaje na rok od 1 godine.

            Građaninu koji u razdoblju od 5 godina izgubi dvije ili više putovnica, nova putovnica se izdaje s rokom važenja od 1 godine.

            Prilikom podnošenja zahtjeva za biometrijsku putovnicu od iznimne važnosti je kvaliteta priložene fotografije, odnosno stranka prilaže 1 fotografiju veličine 35 x 45 mm koja mora prikazivati osobu s neutralnim izrazom lica, otvorenih očiju i zatvorenih usta na frontalnoj snimci, te mora biti izrađena na visokokvalitetnom sjajnom i glatkom papiru, bez površinske strukture, s jednobojno svijetlom pozadinom, dovoljno kontrastnom prema licu i kosi (čl. 5. Pravilnika o obrascima i evidenciji putnih isprava hrvatskih državljana,«Narodne novine» broj 4/10.).

            Također, djeca na fotografiji moraju biti sama, s potpuno vidljivim licem i otvorenih očiju (čl. 5. Pravilnika o obrascima i evidenciji putnih isprava hrvatskih državljana,«Narodne novine» broj 4/10.).

            Izdavanje  biometrijskih putovnica u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj započinje od 18. siječnja 2010. godine. Izdavanje novih putovnica neće utjecati na valjanost ranije izdanih (starih) putovnica, te se iste mogu koristiti do isteka njihova roka važenja.
 



Stranica