Priopćenje za javnost

Dana 21.studenog 2009.g. u 03,00 sati, policijski službenici Treće policijske postaje Rijeka u redovnoj ophodnji postajnog područja uočili su na pruzi kod trgovačkog centra Tower Centar Rijeka, a neposredno prije ulaska u željezničku postaju Sušak-Pećine, izlijetanje teretnog vlaka koji je prevozio kontejnere. Nakon utvrđivanja početnog činjeničnog stanja, formiran je tim policijskih službenika kriminalističke policije koji je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci započeo s provedbom kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće kao i eventualne odgovornosti učesnika,a koje istraživanje je još uvijek u tijeku.

Dana 21.studenog 2009.g. u 03,00 sati, policijski službenici Treće policijske postaje Rijeka u redovnoj ophodnji postajnog područja uočili su na pruzi kod trgovačkog centra Tower Centar Rijeka, a neposredno prije ulaska u željezničku postaju Sušak-Pećine, izlijetanje teretnog vlaka koji je prevozio kontejnere.

Nakon utvrđivanja početnog činjeničnog stanja, formiran je tim policijskih službenika kriminalističke policije koji je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci započeo s provedbom kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće kao i eventualne odgovornosti učesnika,a koje istraživanje je još uvijek u tijeku.

Na mjestu događaja je započet je očevid, u provedbu kojeg su uključeni i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ iz Zagreba.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori sa djelatnicima Hrvatskih željeznica koji su učestvovali u manipulativnim radnjama vezanim uz promet spornog teretnog vlaka ,kako na strani strojnog, odnosno upravljačkog osoblja lokomotive, tako i osoblja željezničkih postaja Škrljevo i Sušak-Pećine.

Također je obavljen i obavijesni razgovor sa strojovođom,gospodinom Nemadom Juričićem ,prema kojem niti u jednom trenutku nije bila primjenjivana bilo kakva prisila ili drugi način nedozvoljenog i nezakonitog utjecaja na sadržaj njegovog iskazivanja.Isti je na poziv poslodavca pristupio obavljanu obavijesnog razgovora, obzirom da je moga dati ključne podatke samoj nesreći, jer je i sam učesnik iste.  

Istupe gospodina Juričića u medijima smatramo neprimjerenima,obzirom da iznosi neistine vezane za tijek obavljanja obavijesnog razgovora i postupanja policije,te time želi stvoriti dojam u javnosti kako za tu nesreću ne snosi nikakvu odgovornost,a što se tek treba utvrditi kriminalističkim istraživanjem.

U nesreći nisu zaprimljene dojave o teže ozlijeđenim osobama , dok su pomoćnik strojovođe i dvoje slučajnih prolaznika koji su se zatekli uz pješački prijelaz preko željezničke pruge u trenutku nesreće, zadobili lakše ozljede i to pomoćnik strojovođe u vidu kontuzija i hematoma nastalih udarom u tvrde predmete odnosno, prolaznici kontuzije nastale odbačenim kamenim agregatom s pruge.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja javnost će o utvrđenom činjeničnom stanju biti pravodobno izvješćena .

 


Stranica