Spriječeno počinjenje ubojstva

Danas, 8. prosinca na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati kriminalističke obrade vezane uz sprječavanje počinjenja teškog kaznenog djela ubojstva na području Rijeke. Konferenciji su pored velikog broja predstavnika medija i Policijske uprave, prisustvovali zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić, načelnik Ureda ravnatelja Krunoslav Borovec te županijski državni odvjetnik u Rijeci ,Doris Hrast i njegov zamjenik Darko Karlović.

Danas, 8. prosinca na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati kriminalističke obrade vezane uz sprječavanje počinjenja  teškog kaznenog djela ubojstva na području Rijeke.
Konferenciji su pored velikog broja predstavnika medija i Policijske uprave, prisustvovali zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić, načelnik Ureda ravnatelja Krunoslav Borovec te županijski državni odvjetnik u Rijeci ,Doris Hrast i njegov zamjenik Darko Karlović.
U uvodnom dijelu prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Oliver Grbić naglasivši kako je rezultatima ove kriminalističke obrade spriječeno izvršenje teškog kaznenog djela ubojstva, te kratko podsjetio na ranije provedene kriminalističke obrade koje su također rezultirale sprječavanjem počinjenja teških kaznenih djela.
Rezultate kriminalističke obrade prezentirao je načelnik Sektora kriminalističke policije, Vitomir Bijelić.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda Ravnateljstva policije u sjedištu i Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom i Istražnim centrom  Županijskog suda u Rijeci, započeli su temeljem ranije prikupljenih obavijesti, s provođenjem posebnih policijskih izvida kaznenih djela prema više osoba. U toj fazi prikupljene su obavijesti i činjenice koje su ukazivale da je hrvatski državljanin r. 1970. godine iz Rijeke stvorio odlučnu kriminalnu namjeru za počinjenje kaznenog djela ubojstva na štetu muškarca dvojnog državljanstva (RH i BiH) rođ. 1965. godine angažirajući treću osobu koja bi počinila ubojstvo. U dva navrata s njim se i sastao radi preciziranja dinamike počinjenja kaznenog djela dogovorivši isplatu naknade počinitelju u iznosu od 30 000 eura. Na jednom od dogovorenih kontakata predao mu je 10 ručnih bombi koje bi počinitelj koristio pri počinjenju kaznenog djela koje je  trebalo biti počinjeno u dane vikenda 6 - 7. prosinca 2008. godine na području R Hrvatske ili BiH gdje žrtva ima prebivalište.

Tijekom kriminalističke obrade prikupljene su obavijesti i dokazi koji  upućuju na sumnju da je unatrag točno neutvrđenog vremenskog razdoblja pretpostavljena žrtva ovog kaznenog djela , muškarac r. 1965. godine, dajući novčane pozajmice muškarcu r. 1970. godine uvjetovao povrat duga visokim lihvarskim kamatama. Temeljem toga u više je navrata iznuđivao istog za znatni novčani iznos, odnosno najmanje 300 000 kuna. On je 2-3 puta mjesečno dolazio u Rijeku gdje je iz jednog ugostiteljskog objekta uzimao višednevne iznose ostvarenog prometa.

Dana 07. prosinca 2008. godine u koordiniranom postupanju više policijskih uprava, na području PU brodsko-posavske lociran je i zadržan bosansko-hercegovački državljanin rođ. 1965.  godine te prepraćen u Policijsku upravu primorsko-goransku. Istog je dana u Rijeci pronađen i spomenuti hrvatski državljanin rođen 1970. godine iz Rijeke. 

Nakon dovršene kriminalističke obrade utvrđena je sumnja da je 38-godišnjak počinio kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. 43-godišnjak dvojnoga državljanstva s prebivalištem u Vitezu (BiH) sumnjiči se za kazneno djelo iznude. Obojica su danas uz kaznenu prijavu dovedeni u istražni centar Županijskoga suda u Rijeci.

Zamjenik glavnog ravnatelja, Milijan Brkić izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima ove kriminalističke obrade kojima je spriječeno planirano počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva. Pohvalio je ovakav proaktivni pristup policije u rješavanju  kaznenih djela te rekao da se radi o primjeru izuzetno kvalitetnog i profesionalnog rada policije. Brkić je na kraju istaknuo da se radi o pozitivnom primjeru suradnje policije i državnog odvjetništva te ostalih čimbenika koji sudjeluju u izgradnji i jačanju povjerenja građana u policiju i ostale institute državne uprave.



Stranica