Riječka policija spriječila planirana ubojstva u Rijeci

Danas, 9. listopada na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati kriminalističke obrade vezane uz planiranje počinjenja teških kaznenih djela ubojstava na području Rijeke.

Danas, 09. listopada na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati kriminalističke obrade vezane uz planiranje počinjenja teških kaznenih djela ubojstava na području Rijeke.

Konferenciji su pored velikog broja predstavnika medija, prisustvovali zamjenik glavnog ravnatelja policije mr. sc. Dražen Vitez, načelnik Ureda ravnatelja, Dubravko Novak i načelnik Sektora kriminalističke policije, Vitomir Bijelić koji je na samom početku i prezentirao rezultate kriminalističke obrade.

Policijski službenici  Odjela općeg kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, Policijskom upravom zagrebačkom i Vojnom policijom te u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije, Ravnateljstva policije, MUP-a RH proveli su  u vremenskom razdoblju od 26. rujna do 8. listopada ove godine policijske izvide tijekom kojih se došlo do saznanja da postoje osnove sumnje kako dvojica hrvatskih državljana pripremaju počinjenje teških kaznenih djela ubojstava na području Rijeke.

Temeljem ranije prikupljenih saznanja i obavijesti o navedenome, provedene su mjere posebnih izvida kaznenih djela ograničavanjem ustavnih prava i sloboda. Provođenjem ovih mjera, policijskih izvida te određenih istražnih radnji utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dvojica hrvatskih državljana u dobi od 36 i 40 godina života  počinili kazneno  djelo teško ubojstvo u svezi s kaznenim djelom poticanje, jer su planirali i poticali počinjenje ubojstva dvojice hrvatskih državljana.

Automatski pištoljUtvrđeno je kako su krajem srpnja i početkom kolovoza pribavili i sredstva za počinjenje ovih kaznenih djela. Automatsko vatreno oružje s dva pripadajuća spremnika i streljivom i improviziranu eksplozivnu napravu, uređaj za aktiviranje eksplozivnog punjenja, oko 230 g plastičnog eksploziva s detonatorom i izvor za napajanje, sve su to  predali trećoj osobi potičući je na izvršenje kaznenih djela, upućujući na način podmetanja eksplozivne naprave, mjesto i okolnosti podmetanja, način prikrivanja tragova počinjenja kaznenog djela. Izvršenje kaznenih djela planirano je u vremenu od 09. do 12. listopada, u Rijeci na javnome mjestu, podmetanjem eksplozivne naprave ispod osobnoga vozila.Eksplozivna naprava

Tijekom kriminalističke obrade utvrđeno je kako je motiv za počinjenje vezan uz preuzimanje „redarske službe“ u jednom casino klubu.

Dana 8. listopada obojica hrvatskih državljana su uhićena te je nad njima u tijeku kriminalistička obrada. Kako je istaknuo Županijski državni odvjetnik, Doris Hrast po dovršetku kriminalističke obrade dvojica počinitelja bit će dovedena u Istražni centar Županijskoga suda u Rijeci.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez naglasio je kako su rezultati ove kriminalističke obrade dokaz da hrvatska policija ima volje, znanja i opreme da se može boriti sa svim vrstama i oblicima kriminaliteta, pa tako i organiziranim kriminalitetom. Posebno je izrazio pohvale svim policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske koji su sudjelovali u provođenju ove kriminalističke obrade i rekao da se samo takvim načinom suradnje sa agencijama, državnim odvjetništvom, Upravom kriminalističke policije može zadati odlučan udarac u borbi protiv kriminaliteta.




Stranica