Više o županiji

Kvarner je jedna od turistički najrazvijenijih regija u Hrvatskoj, smještena blizu i lako dostupna s područja brojnih europskih regija. U jeziku starih Rimljana koji su, kako se vjeruje, tome kraju nadjenuli ime riječ Qua(te)rnarius znači četiri nebeska pravca, a upućuje na to da je kvarnersko područje mjesto susreta tih pravaca. Pod nazivom Kvarner u turističku regiju objedinjeno je 9 subregija, s gradom Rijekom kao središtem. Kvarner se prostire od Opatijske rivijere, preko Rijeke s okolicom na Crikveničku rivijeru, rivijeru Novi Vinodolski, potom na otoke Krk, Rab, Cres i Lošinj te na Gorski kotar.

Različitosti podneblja, od klime i vegetacije, spoja primorja, otoka i gorja do arhitekture i kulture, idealne su za cjelogodišnju turističku ponudu mnogobrojnih sadržaja te, svakako, za razvoj selektivnih oblika turizma za turiste s najrazličitijim potrebama tijekom sva četiri godišnja doba.
 
Od početka razvoja turizma, na Kvarneru se okupljalo plemstvo Austro-Ugarske Monarhije, koje je prepoznalo klimatske prednosti ove regije idealne za odmorišni, ali i za zdravstveni turizam. Gotovo sva mjesta uz obalu i sva odredišta na Kvarneru imaju turističku tradiciju, najdulju u Hrvatskoj, koja se i danas ogleda u austro-ugarskoj arhitekturi velikih hotela te veličanstvenih parkova i šetnica. Istodobno, suvremena infrastruktura i sadržaji ovu regiju čine jednom od najprivlačnijih turističkih odredišta.
 
 
Boravak na Kvarneru uživanje je u prirodi, kako u primorju tako i na otocima i u gorju. Osim kvalitetnog smještaja tu su toplo more i plaže, brojni sportski sadržaji za sportove na vodi te za aktivni odmor ljubitelja prirode. Bogata je i  autohtona gastro-ponuda, wellness sadržaji, kulturni itinerari, kao i obilje manifestacija koje obogaćuju boravak turista na Kvarneru. Kvarner je i jedna od vodećih kongresnih destinacija u Hrvatskoj, s izvrsnim uvjetima za organizaciju kongresa, skupova i savjetovanja. Posebnost regije jest i šumoviti, zeleni Gorski kotar, prirodno zaleđe udaljeno ni sat vremena vožnje automobilom od brojnih uvala i lučica na obali ili kvarnerskih otoka. U Gorskom kotaru ljeta su ugodna, a snježne zime nude idealne uvjete za zimske sportove.
 
Zbog zaštićenog i privlačnog geografskog položaja, Kvarnerski zaljev je od pamtivijeka bio interesantan raznim osvajačima. Već 1200 p. K. ilirsko pleme Liburni naselilo se na obale Kvarnera, gdje su trgovali jantarom. Do danas su očuvani ostaci zidina njihovih utvrda. Nakon njih dolaze Grci, Rimljani, Istočni Goti, Slaveni, Franci, Bizantinci, Mađari, Venecijanci i Austrijanci. Svi su oni  ostavili neizbrisive tragove svojih civilizacija. Danas se u regiji Kvarnera nalazi 276 zaštićenih kulturnih spomenika od toga 177 povijesnih jedinica i 161 povijesna zgrada. Zainteresirani s tih spomenika i umjetničkih djela čitaju povijest ove regije kao iz knjige.