Rijeka: Otvoren Informativni centar za prevenciju kriminaliteta

Slika Prevencija/Dolacx.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u Rijeci, u prostoru na adresi Dolac 7b, otvoren Informativni centar za prevenciju kriminaliteta za područje Grada Rijeke. Radi se o prvom takvom centru na području Primorsko-goranske županije namijenjenom svim građanima, fizičkim i pravnim osobama  u cilju poučavanja o povećanju razine samozaštitnog ponašanja građana.

Kako je istaknula načelnica PU primorsko-goranske, Senka Šubat, u Informativnom centru građani će u neposrednoj komunikaciji s policijskim službenicima imati priliku dobiti različite informacije edukativno-preventivnoga karaktera, a teme koje će se obrađivati kreću se od osobne sigurnosti i sigurnosti imovine, prometne problematike,  prevencije nasilja u obitelji i među mladima, zlouporabe droga, pa do savjetovanja žrtava kaznenih djela.

Edukacije će se provoditi samostalno ili u suradnji s drugim partnerskim tijelima, a namijenjene su svim populacijama od onih najmlađih do osoba starije životne dobi, te  edukacija djelatnika novčarskih institucija.

Svoje zadovoljstvo otvaranjem Informativnog centra uz veliku podršku njegovom radu od strane Ravnateljstva policije, izrazila je i Sandra Veber, voditeljica Službe za prevenciju u Ravnateljstvu policije. Rekla je kako je ovo šesti po redu informativni centar policije otvoren u Republici Hrvatskoj koji ima za cilj u sinergiji policije i grada osigurati kvalitetniji, ljepši i sigurniji život svim građanima. Istaknula je važnost  prepoznavanja problema i prioriteta u lokalnoj zajednici i važnost zajedničkog rada na kontinuiranom te sustavnom osmišljavanju i provođenju preventivnih programa, mjera i aktivnosti u cilju smanjivanja kriminaliteta.

Prostor u kojem je smješten danas otvoreni Informativni centar prevencije kriminaliteta, osigurao je, uredio i opremio Grad Rijeka. Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke  istaknuo je u svom obraćanju kako je potreba za otvaranjem ovog Informativnog centra proizašla nakon nekoliko godina rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Rijeke. Zahvalio se Policijskoj upravi primorsko-goranskoj na  dosadašnjoj uspješnoj suradnji u provođenju kako projekta otvaranja Informativnog centra, tako i na suradnji u provođenju niza drugih preventivnih programa.  

Nakon svečanog otvorenja službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske održali su prezentaciju aktivnosti koje će se provoditi u ovom Informativnom centru i to predstavnicima deset mjesnih odbora (Kozala, Luka, Sušak, Školjić, Škurinje, Potok, Podvežica, Belveder, Brašćine-Pulac, Pašac) te svim zainteresiranim uzvanicima.

Svečanom otvorenju uz predstavnike Policijske uprave pirmorsko-goranske i Grada Rijeke, prisustvovali su također i Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije sa suradnicima te članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Rijeke i predstavnici partnerskih tijela koji sudjeluju u provođenju preventivnih programa.



Stranica